Foto: Elisabeth Dreyer

Foto: Elisabeth Dreyer

Kirkestedets venner

Gildeskål kirkesteds venner har som formål å bidra til bevaring, utvikling og forskjønning av de store kulturverdiene på Gildeskål Kirkested. De arbeider for et levende kirkested og allsidige kulturelle aktiviteter. Arbeidet skjer i nært samarbeid med Gildeskål Menighet og Fellesrådet.

Arbeidet som utføres er av praktisk art, og foreningen tar for seg et felt om gangen. De senere årene har de restaurert, og bygd opp igjen kirkegårdsmuren som hadde omfattende skader. Det tok flere år å få på plass. Det ble arrangert kurs av fagfolk for å lære, og selv om arbeidet var nokså fysisk tungt til tider, så kan alle i dag glede seg over at muren nå både fremstår hel og verdig. I sekken har gjengen god kunnskap om mur-restaurering.

Siden 2018 er det selve kirkegården som står for tur. Arbeidet startet med innhenting av arbeidsmetoder. Riksantikvaren beskrev fremgangsmåter, og  i sommer har de tatt for seg de store flotte minneplatene som lå på bakken, og som ville gro ned. Nå er de løftet opp, rengjort og smurt for å ivareta dem. Det er lagt grus under så de løftes opp fra selve bakkenivået. Noen er skadet, men rettet opp så de skal vises.

Ved å jobbe på kirkegården mellom støttene treffer en på mange funn som fører til refleksjon og grubling, og noen overraskelser. Hva gjør en G-nøkkel under en av gravsteinene?



Historikk

En tidligere tannlege i kommunen – Tord Høyhilder – hadde stort engasjement for kirkestedet. Han startet en frivillig forening som skulle bidra til bevaring av gammel-kirka og kirkegården. I starten var det ikke så lett å få folk med i arbeidet. Det trengtes folk og penger for å få utført restaureringsarbeid. Han var en holden mann og donerte kunst og kunstuttrykk til stedet. Engasjementet fulgte også etter at han forlot Gildeskål, og han sendte hele 25000 kroner til kirkestedets venner før han døde til bevaringsformål. 

Senere fikk kunstneren Are Andreassen på Fleinvær i oppdrag å lage en etsing som ble kjøpt i sin helhet av kirkestedets venner. De som kjøpte en slik fikk livslangt medlemskap i foreningen.

I 2001 ble Gildeskål Kirkesteds Venner formalisert som en forening med eget organisasjonsnummer, vedtekter og årskontingent.


Styret

Styret som velges av årsmøtet leder foreningens arbeid, og består av 5 medlemmer. Styret utarbeider en arbeidsplan for hvert år. Viktige oppgaver er å ta vare på Gammelkirkegården med sine verdifulle gravminner og kirkegårdsmur. Bevaring av gammelkirka står sentralt i foreningens arbeid.

Styret 2021:

Trygve Breivik (leder)
Walter Pedersen
Vidar Hansen
Stig Pettersen
Hilde F. Johansen (kirkeverge)