Foto: Midthuns småfe

Foto: Midthuns småfe

Kulturlandskap

Sjeldne orkideer, hagemark og vakkert landskap. Ivaretagelsen av kulturlandskapet er et viktig element for gode opplevelser. Det gir rom for etablering av et nordnorsk senter for kulturlandskap.

Prestegården har trolig vært i kontinuerlig drift siden jordbruket ble etablert i Norge. Da museet ble etablert på kirkestedet var kulturlandskapet i ferd med å gro igjen, og behovet for aktiv pleie av landskapet kom opp. En periode med skogrydding, gjerding og beiting viste at det er mulig å pleie landskapet slik at det beholder preget av menneskelig aktivitet. På lengre sikt er det behov for et program for landskapspleie, og med det kompetanse om moderne pleie av kulturlandskap.

Gjengroing og manglende stell av kulturlandskap er et problem over hele landet, og det engasjerer alle som er opptatt av estetikk i landskapet. Nordlandsmuseet har utviklet en skisse til prosjekt for pleie av kulturlandskapet på Gildeskål som peker lenger enn å holde Gildeskål kirkested i orden.

Formålet er å utvikle et kompetansesenter for landskapspleie gjennom å:
- formidle kulturminnene i historisk riktig kontekst
- etablere visningsområde for landskapspleie
- presentere og utvikle moderne metoder med beitedyr, (nofence, droner) og funksjonelle redskaper
- tilby opplæring for pleie av kulturlandskap, med særlig fokus på kulturminner og verneverdige kulturmiljø.

Prosjektet vil være et samarbeid mellom aktørene på kirkestedet, brukere av området, aktive gårdbrukere og landbruksmyndighetene. Formidlingsprogram knyttet til husdyr og landskap vil være et viktig bidrag til aktivitet i senteret for levende kulturlandskap.

 
_L3P6472.jpg

Elisabeth Dreyer

Prosjektleder, kulturlandskap.

Kontaktinfo: dreeli@gildeskal.kommune.no
Telefon: +47 911 63 231

Arbeidsgruppe:
Bjørg og Jan Ivar Midthun, Oscar Berg, Thomas Fallmyr, Heidi Meland, Iren Førde