Museumssatsing i Gildeskål -Status desember 2022

Prosjektleder tilsatt juni 2022

Nordlandsmuseet har ansatt Audun Torsteinsen som prosjektleder for utvikling av innhold til et nytt museum. Audun Torsteinsen har tidligere undervist i videregående skole, der han også har ledet ulike prosjekter.

Audun Torsteinsen, prosjektleder Nordlandsmuseet


Fokus på troshistorie, i vid forstand

Nordlandsmuseets historiesatsing i Gildeskål handler om troshistorie i vid forstand, forstått som tro, religion og livstolkning, som del av alt annet menneskelig: Hvordan kommer religion til uttrykk gjennom gjenstander, musikk, malerkunst, litteratur, overgangsriter og hverdagsliv, fra istida til i dag? Og hva med vår nære fortid og samtid: Hva tror vi på nå, og hvordan viser vi det, bevisst eller ubevisst?

Både i Danmark og England tenkes det nytt om formidling av tro på museum. I Nordlandsmuseet står vi i kontakt med disse miljøene, noe som inspirerer oss i arbeidet fram mot det nye museet i Gildeskål. Museet har også foretatt studiereiser til ulike museer og pilegrimssentre i Norge for å lære av andre, for eksempel til Trondenes historiske senter, like ved Trondenes kirke.

 Trondenes kirke, sett fra kafeen på Trondenes historiske senter

En kreativ formidling

Nordlandsmuseet arbeider med å utvikle kreative konsept for museumsformidling, for skoleklasser, studenter, deltakere på ulike kirkelige, faglige eller fritidspregede kurs om f.eks. religionshistorie, historie, malerkunst, kirkemusikk, salmekunst eller geologi. Det tas sikte på en levende og interaktiv formidling.

Formidlingen vil rette seg mot alle aldersgrupper, mot turister og lokalbefolkning, skoler, kunstnere og historikere. Nordlandsmuseet tar sikte på å bruke hele området i sin formidling, i tillegg til utstillingene og konferanserommene.

Samarbeid om forskning og formidling med Nord universitet

Nordlandsmuseet har samarbeidsavtale med Nord universitet. For universitetet vil et museums- og konferansesenter, plassert litt for seg selv på Gildeskål, sammen med resten av kirkestedet, gi helt unike muligheter for faglige workshops og konferanser. Dette vil kunne bidra til liv på stedet, også utenom turistsesongen. For museet er det viktig med faglig tyngde, i form av ny forskning som vil komme formidlingen til gode.

Gildeskål museum som møtested, lokalt og nasjonalt

Ved å fokusere både på det lokale og det som knytter Gildeskål til resten av verden, ønsker Nordlandsmuseet å bidra til at formidlingssenteret blir et naturlig møtested både for lokal befolkning, turister og konferansedeltakere fra inn- og utland. De helt spesielle omgivelsene, og den tilbaketrukne atmosfæren i et vakkert landskap, sammen med gode kursfasiliteter, vil kunne bidra til dette.

Med et kombinert landskapshotell, museum og konferansesenter, med tilbud om ulike aktiviteter, vil Gildeskål kirkested kunne bli en turistmagnet og et møtested for faglige konferanser, kortreff, skolebesøk, workshops, pilegrimer på vei til Nidaros og kreative samlinger.

Veien videre

Nordlandsmuseet arbeider på ulike måter for å utvikle og planlegge det senteret som skal fylles med spennende innhold.

Det er utarbeidet en rikholdig liste med temaer og vinklinger som belyser religion, samfunn og det å være menneske. Ett av punktene handler om å vise fram gjenstander fra Gildeskål og Salten, som nå befinner seg i Tromsø eller Oslo. Dette var et av flere forslag som kom fram på folkemøtet på Inndyr 7. november 2022.

Det planlegges seminar og workshops for arbeidsgruppa på nyåret 2023, om valg av enkelttema i formidlingen. Gjennom kontakter og samarbeid vil vi på sikt kunne løfte «Gildeskål historiske senter» opp på et nivå, som gjør det interessant både lokalt og i andre sammenhenger.

Ta kontakt!

Nordlandsmuseet ønsker en åpen prosess fram mot det nye museet, og vi tar gjerne imot forslag i det videre arbeidet, ut over det som kommer fram på folkemøter. Ta gjerne kontakt med prosjektleder Audun Torsteinsen, hvis du har noe på hjertet: audun.torsteinsen@nordlandsmuseet.no eller tlf.nr. 9759 6219.

Ta gjerne også kontakt om temaer vi arbeider med, hvis du lurer på noe.

Audun Torsteinsen

prosjektleder for Nordlandsmuseet

museumSilje Nordgård