Pilegrimsleden Hålogalandsleia

Pilegrimsleden Hålogalandsleia

Hanne Jakhelln i Muskat AS er prosjektleder for pilegrimsprosjektet Pilegrim i Nord. Gildeskål kirkested blir et av flere nøkkelsteder langs Hålogalandsleia fra Trondenes til Nidaros.

Kirkestedprosjektet i Gildeskål: - Planlegger åpningen av verdens nordligste pilegrimslei i 2025

Kirkestedet i Gildeskål blir ett av flere nøkkelsteder langs den nye pilegrimsleia som går fra Trondenes i nord til Trondheim og Nidarosdomen i sør. Det vil skape betydelige ringvirkninger og verdiskaping i Gildeskål når leia offisielt åpner til neste år.

- Den nye Hålogalandsleia blir vårt eget “Santiago de Compostela”, smiler Hanne Jakhelln, prosjektleder for pilegrimsprosjektet Pilegrim i Nord. Nå nærmer den forberedende fasen i pilegrimsprosjektet seg slutten, og søknaden om å bli en godkjent lei ligger på fylkeskommunens bord.

- Nordland fylkeskommune sender en samlet søknad fra Troms og Trøndelag fylkeskommuner til Nasjonalt pilegrimssenter, og vi forventer svar på søknaden i løpet av sommeren. Planene for åpningen av verdens nordligste pilegrimslei i 2025 er i støpeskjeen, og noen aktiviteter er planlagt allerede i år, forteller den engasjerte prosjektlederen.

Så snart Hålogalandsleia er godkjent som pilegrimslei, starter arbeidet med å merke leia. Hanne er ikke alene om å glede seg!

En voksende trend

Pilegrimsvandring er en tradisjon som var i ferd med å dø ut, men som har fått et solid oppsving i Europa de siste 20 årene. Årsakene til at mange legger ut på pilegrimsvandringer er mange. Som å få mer kontakt med seg selv, meditere, få bedre helse, oppleve åndelighet, lære mer om historie, kultur og religion, markere overganger i livet eller feire livet.

Mens pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela-katedralen i Nordvest-Spania går langs vandreruter til lands fra flere steder i Vest-Europa, er Hålogalandsleia en hybrid pilegrimsrute som går både til vanns og til lands. Den starter ved Trondenes kirkested og får 26 stoppesteder via Vesterålen, Lofoten, Salten og Helgeland i Olav den helliges fotspor mot Nidaros. Gildeskål kirkested blir et viktig stoppested langs leia.

- Det gjør arbeidet med den nye pilegrimsleden til en vesentlig del av kirkestedprosjektet i Gildeskål, forklarer prosjektleder Hanne.

Knytter kysten sammen

Gildeskål kommune var en av initiativtakerne til å knytte kysten sammen ved å etablere Hålogalandsleia da pilegrimsprosjektet startet tilbake i 2014 sammen med Sør-Hålogaland bispedømme og Nordland fylkeskommune. De siste tre årene har Hanne Jakhelln ledet arbeidet med å legge til rette for at pilegrimer fra hele verden skal kunne ta sin pilegrimsvandring her nord.

Det har vært et møysommelig arbeid for prosjektleder Hanne å samle trådene og koordinere prosjektet. Langs leia skal pilegrimene finne et overnattingstilbud og bespisning. De skal kunne oppsøke opplevelser i kirker, minnesteder, museer, kulturminner og natur. De skal finne et tilbud om offentlig eller privat transport.

Det skal pilegrimene også få på Gildeskål kirkested.

Pilegrimssenteret i Gildeskål

- Det blir et pilegrimssenter på kirkestedet i Gildeskål i en eller annen form. I starten vil pilegrimssenteret være i et av de eksisterende byggene på området, forteller Hanne Jakhelln.

Pilegrimene som besøker Gildeskål kirkested vil få stempel på sitt pilegrimspass for å dokumentere reisen til Nidaros.

- De vakre omgivelsene vi har i Gildeskål på et så spennende historisk sted som kirkestedet vil bli et stork trekkplaster for gjester. Så er jobben vår videre å få dem til å bli her litt lenger, smiler hun.



Hålogalandsleia går fra Trondenes til Trondheim, når den blir en godkjent lei.

PilegrimSilje Nordgård