Retningslinjer for forvaltning og drift av Elias Blix-tunet på plass

Formannskapet behandlet 28.04.21 forslag fra styret i Elias Blix-tunet om retningslinjer for forvaltning og drift.

Retningslinjene:

1) Elias Blix-tunet på Våg eies av Gildeskål kommune og er et ledd i arbeidet med å fremme kjennskap til og kunnskap om salmedikteren, språkmannen og politikeren Elias Blix og hans tilknytning til Gildeskål.

2) Det er et overordnet mål å ha aktivitet på og i tilknytning til stedet ved:

a) Formidling i regi av Nordlandsmuseet som en del av kommunens avtale med museet.

b) Kulturarrangementer i kommunens egen og i andres regi.

c) Åpent sted for besøkende i fastsatte perioder.

d) Gratis overnatting for studenter, forfattere, kunstnere som gjør arbeid knyttet til Elias Blix sitt liv og virke mot at de gir noe tilbake til kommunen i form av foredrag, utstilling, konsert eller liknende.

3) Driften av huset kan overlates til privat driver som kan leie ut hovedhuset til besøkende. Styret har fullmakt til å inngå slik avtale, og kommunens andel av leieinntektene skal brukes til drift og utvikling av stedet. Så langt mulig skal løpende utgifter knyttet til Elias Blix-tunet finansieres av utleie.

4) Nordlandsmuseet disponerer et rom i sørenden av hovedhusets 1. etasje til formidling av Elias Blix liv og virke. Dette skal være tilgjengelig for publikum i åpningstid.

5) Hovedhuset skal ivaretas i Elias Blix sin ånd gjennom interiør og gjenstander som kan gjenskape en god atmosfære som peker bakover i tid, og som bærer preg av Elias Blix gjennom bøker, bilder og dikt. 2. etasje i hovedhuset brukes til overnatting, jf. punktene 2d og 3.

6) Uteområdet ivaretas som et generelt gardstun og hage. Frivillig arbeid kan organiseres i en venneforening som etter vedtektene får en representant i styret.

7) Låven søkes satt i stand og stilles til disposisjon for utstillinger, minikonserter, foredrag osv. Styret utarbeider forslag til plan for drift av låven og sender dette til styringsgruppen for godkjenning.

8) Det lokale engasjementet gjennom dugnadsgjeng skal ivaretas ved at de fritt får låne hovedhuset til egne formål etter avtale med ekstern driftsansvarlig så sant det ikke kolliderer med utleie/utlån, formidling eller kafédrift. Styret kan inngå avtale med dugnadsgjeng og/eller venneforening om dette.

9) Styret iverksetter videre utbedringstiltak innenfor den tildelte investeringsrammen. Prinsipielle spørsmål oversendes styringsgruppen.


IMG_20210311_105715_resized_20210323_114518476.jpg