Sommerens pilegrimsaktivitet i Gildeskål

IMG_20201022_094113.jpg

På Gildeskål kirkested har middelalderkirken åpent for omvisning fra ca 20. juni til og med 8. august hvert år. Også i år var det ansatt 2 guider av Nordlandsmuseet, samt en koordinator i 50% stilling som tok seg av guiding mellom 11 og 17 hver dag. Tallene har vi ikke, men det var i følge museet «all time high» med besøkende dette året. Guidene var skolert av Nordlandsmuseet (Oscar Berg), og soknepresten deltok, sammen med prosjektleder for «kirkestedsprosjektet i Gildeskål kommune», også på opplæringen. Guidingen fokuserer først og fremst på byggetekniske opplysninger og historien med vekt på perioden etter 1711 samt restaureringshistorien. Gildeskål hovedkirke var ikke åpen, men guidene hadde også omvisning der på forespørsel. Det er lite fokus på kirken som sted for livstolkning og levende religiøsitet.

Denne sommeren var det i museets åpningstid også tilgjengelig en liten «Prestegårdsbutikk» med kafe i prestegårdens eldste del (tidligere prestekontor og «menighetssalen/brurstua»). Kafeen hadde stempel som pilegrimer kunne få benytte. Det var ikke mange som kom for å få stemplet sine pilegrimsbøker. Unntak gjelder for de som tok sjøveien til Nidaros, og var innom i juli. I butikken var det tilgjengelig materiale knyttet til pilegrim og Elias Blix som også var tema for utstillingen som sokneprest Nils Jøran Riedl hadde sammen med Frank-Eilert Hanssen hadde i fjøsets høytørke (toppetasjen). Det var også utstilling i et av prestegårdstunets stabbur. «Refleksjonsrommet», som var en reaksjon på korona-pandemien og ble åpnet sommeren 2020, var døgnåpent.

Med utgangspunkt i Kirkestedsprosjektet, menigheten og Gildeskål fellesråd ble det gjennomført følgende aktiviteter knyttet til pilegrim i løpet av sommeren;

MAI

Søndag 24. mai kl. 12.00; Utegudstjeneste på 2. pinsedag; Oppstart på sommerens pilegrimsaktivitet med gudstjeneste ute på kirkestedet (scenen ned mot havet). Godt oppmøte (ca 60 personer)

Fredag 28.- søndag 30. mai; Ungdomsgruppe fra Hunstad kirke – week-end med fokus på strandrydding. Ungdommene bodde på prestegården og hadde noe undervisning, ulike aktiviteter samt midnattsmesse i Gildeskål middelalderkirke. (12 deltagere)

JUNI

Torsdag 3. juni kl. 12.00; Åpen inspirasjonssamling med fokus på meditasjon («Stille Styrke») i Gildeskål hovedkirke. (4 deltagere)

Lørdag 5. juni kl. 12.00; Åpen retreat i Gildeskål hovedkirke. Ble ledet av gruppe fra Bodø Domkirke. Felles lunsj i prestegården (14 deltagere)

Lørdag 5. juni kl. 15.00; Åpning av refleksjonsrommet på Gildeskål prestegård. Utstilling var åpen 24/7 for pilegrimer og andre. (ca 18 til stede)

Lørdag 5. juni kl. 16.00; Pilegrimsmesse m . nattverd. Gildeskål Middelalderkirke. (18 deltagere)

Søndag 13. juni kl. 11.00: Utegudstjeneste på Sandhornøy ((Avlyst på grunn av dårlig vær)

Fredag 18. juni kl. 18.30: Mottak av pilegrimer fra Bodø (båt - Faxen). Omvisning og pilegrimsmesse i Gildeskål gamle kirke. (6 båtpilegrimer ankom kirkestedet. 19 deltok på messe)

Lørdag 19. juni kl. 12.00: Åpning av utstilling Galleri Gildeskål (Låven ved prestegårstunet). Frank Eilert Hansen (skulptur); Nils Jøran Riedl (maleri). Utstillingen var åpen til og med 8. august. Åpnet ved ordfører Bjørn Magne Pedersen. (Ca 70 til stede)

Lørdag 19. juni kl. 11.00: Nordlandsmuseet åpnet for sesongen. Omvisning i Gildeskål gamle kirke hver time 11-16. Fra 19. juni til og med 8. august. Museet melder om «all time hight» i antallet som har vært innom i løpet av sommeren.

Lørdag 19. juni kl. 10.00; Prestegårdsbutikken åpnet for sesongen. Åpen tirsdag-søndag 10-16 til og med 8. august. Relativt godt besøkt, men potensialet er større.

Onsdag 23. juni kl. 19.00; Jonsokmesse (scenen ned mot havet). Utdeling av 4 og 6 årsbok. (ca 60 tilstede). St Hans feiring etter gudstjenesten ble gjennomført uten tenning av bål pga mye vind.

Søndag 27. juni kl. 12.00; Utegudstjeneste på Fleinvær (Utsatt til 1. august. Deretter avlyst pga problemer med koordinering på Fleinvær)

JULI

Lørdag 3. juli kl. 15.00; Pilegrimsvandring – Kirkestien Gildeskål. Oppmøte ved Lillegjerdet gravlund. Ledet pilegrimsvandring som endte opp i Refleksjonsrommet på prestegårdstunet og kort liturgisk avslutning i Gildeskål gamle kirke. (3 deltagere)

Søndag 4. juli kl. 11.00: Høymesse for pilegrimer og 50-årskonfirmantene i Gildeskål hovedkirke. (ca 40 deltagere)

Lørdag 10. juli kl. 12.00; Markering av OVF 200 år. Opplysningsvesenets Fond har i 200 år hatt ansvaret for prestegårdene i Norge. Gildeskål prestegård er den eldste i Norge som stadig er bebodd av en prest. Overrekking av 1000-årsflammen fra Stiklestad. Hilsener fra OVF, Kirkestedsprosjektet, Pilegrim i Nord og biskopens representant., Foredrag ved Oscar Berg om prestegården i lokalsamfunnet, Anne Lene Lie om matkultur og mattradisjoner. (Ca 120 mennesker tilstede). Kurs med egen påmelding på kvelden. (ca 20 deltagere)

Søndag 11. juli kl 11.00: Høymesse for pilegrimer og 50-årskonfirmantene i Saura Kirke. (ca 30 deltagere)

Søndag 11. juli kl. 15.00; Utegudstjeneste på Sør Fugløya. (ca 70 deltagere)

Torsdag 15. juli kl. 11.00: Besøk fra bispekontoret med vandring på kirkestien, informasjon om Kirkestedsprosjektet, lunsj på låven (14 til stede)

Lørdag 17. juli kl. 16.00; Båtpilegrimer fra pilegrimsfellesskapet St Nicolas skulle ankomme prestkaia. (Avlyst på grunn av dårlig vær)

Søndag 17. juli kl. 12.00: Utegudstjeneste på Sør Arnøy (ble holdt inne på grendehuset pga været. 16 deltagere)

Søndag 17. juli kl. 17.30: Båtpilegrimer fra Faxen på vei til Nidaros ankom prestkaia. (6 pilegrimer) Omvisning på kirkestedet. Nattverdmesse i Gildeskål gamle kirke. ( 13 deltagere). Åpen for alle

Lørdag 24. juli kl. 15.00; Pilegrimsvandring – Kirkestien Gildeskål. Oppmøte ved Lillegjerdet gravlund. Ledet pilegrimsvandring som endte opp i Refleksjonsrommet på prestegårdstunet. Ingen liturgisk avslutning. (4 deltagere)

Torsdag 29. juli; Hele dagen – Tradisjonell Olsokfeiring. Avsluttet med sunget «middelalder»messe kl. 18.00 hvor biskop Ann Helen F. Justnes deltok (ca 40 til stede). Eget program for dagen med konsert ved «Lyden av oldtid» og foredrag ved Oscar Berg som ble tildelt kongens fortjenestemedalje. (Godt over 100 besøkende i løpet av dagen)

I tillegg til denne aktiviteten har begge kirkene på Kirkestedet også vært benyttet til gravferd, vigsler og flere egne dåpsgudstjenester. Samarbeidet med museet i forbindelse med dette er godt, men det var ikke alltid at guidene var klar over at det skulle være kirkelige handlinger, selv om det de aktuelle dagene gikk greit å avtale «der og da».

Det er åpenbart at potensialet for Kirkestedet og pilegrim er vesentlig større. Ikke minst kan kirkestedet være et godt sted for dagsretreater og annet med utgangspunkt i omlandet (særlig Bodø), men det trengs en gjennomtenkning av hvordan en kan legge til rette for besøk som forutsetter overnatting, samt et kjøkken som er godkjent for offentlig bruk. På sikt vil det være et poeng å legge til rette for aktiviteter, vandringer etc som man også kan få et lokalt engasjement i forhold til.


PilegrimSilje Nordgård