Åpning av cafe på Elias Blix-tunet

217815222_113510597665659_5756396368052689404_n.jpg

Elias Blix Cafeen

Søndag 11. juli var det høytidelig åpning av Elias Blix Cafeen på Våg.

Cafeen har fått egen Facebookside, den finer du her

Sommeren 2021 vil det være åpent:

Man- lør kl.12.00- 18.00

Søndager kl.12.00- 16.00

Oscar Berg fra Nordlandsmuseet fortalte under åpningen om Dorthestua, som er bygget som i dag står på Blix-tunet.

Dorthestua er bygget av Blix halvbror, og Dorothea (Dorthe) var siste som bodde på stedet før huset ble solgt ut av slekta.

Nordlandsmuseet har en utstilling på Elias Blix-tunet.

Dette er i 1. etg i nærheten av cafeen. Her er det en utstilling som forteller om Blix liv, blant annet er vuggen til Elias Blix her, og jordmorutstyret til Dorthe står utstilt i et monter. Det er laget en lysbildevisning med mer historie om Blix som går på skjerm. I tillegg er det laget en film som viser fram salmer av Elias Blix.


Her er talen varaordfører Ola Kaldager holdt under åpningen:

Kjære fremmøtte, sambygdinger og andre.

I nest siste vers av No livnar det i lunnar heter det;

Du vår med ljose dagar, med lengting liv og song. Du spår at gud oss lagar en betre vår eingång. Nå har spådommen gått i oppfyllelse når det gjelder dette huset og dette stedet. Det har fått en ny vår og må vi håpe en god sommer. Her ble Elias Blix født i 1836 og her vokste han opp.

Naturen og menneskene satte preg på dikteren, teologen, professoren og politikeren Elias Blix. Selv om han etter 1866 ikke var tilbake her, var naturen og oppveksten hans her med ham hele livet. Han hadde planer om å besøke Sandhornøya og hjemstedet sitt i 1902. Han ble imidlertid syk dette året og døde samme år. Det er først og fremst salmedikteren vi kommer på når vi hører hans navn nevnes. Hans akademiske karriere er nesten glemt, likeså hans politiske og organisatoriske virke. Elias Blix var en sentral person i etableringen av Den nordlanske forening, forøvrig Oslos første innflytter forening. Han sto fremst i den målstriden som raste på 1850 og 60 tallet i landet. Han var venn av Ivar Åsen. Han kjempet for landsmålet som statsråd og var den som fikk landsmålet, nå mer kjent som ny norsk sidestilt både i det offentlige og i kirken. Han deltok som politiker i den striden som til slutt førte til det parlamentariske styret i vårt land. Han var sentral i arbeidet for dannelsen av partiet venstre og som ble det første organiserte partiet i landet. Gjennom sitt engasjement og arbeide hadde han betydelig påvirkning på den parlamentariske og demokratiske utviklingen i Norge frem mot 1905 og unionsoppløsningen.

Huset hvor han ble født er for lengst borte, men huset som står her nå er neppe særlig annerledes enn det ha ble født i, kanskje noe større og bedre utstyrt. Huset har skiftet eiere flere ganger. EN person som bodde her bør nevnes, siden hun satte sitt navn på det. Dorte Stua. Dorte var jordmor og tok i mot mange ny gildeskålværinger i løpet av sitt lange virke i bygda. Det skal fortsatt være personer som kom til verden ved hennes hjelp i live kommunen.

Huset og stedet forfalt som årene gikk. I 2013 kjøpte Gildeskål kommune huset og gikk i gang med en helt nødvendig renovering. Sentral i kommunens arbeide med huset både før og etter kjøpet var tidligere ordfører Petter Jørgen Pedersen. Det er neppe for sterkt å hevde at uten hans utrettelige arbeide hadde vi neppe stått her i dag. Da huset var kommet i kommunens eie startet en prosess hvor mange stilte opp for at stedet skulle bli et verdig minne om Elias Blix. Nordlandsmuseet med den nesten allvitende lokalhistorikeren Oscar Berg har vært sentral i å bringe riktig og relevant kunnskap om stedet og mannen Elias Blix. Han har ledet arbeidet med den utstillingen som er i huset og som gir et innblikk i tiden Elias Blix levde her. Lokalutvalget og frivillige har nedlagt et betydelig arbeide for at huset og Blix stien fremstår som det gjør i dag. De har mobilisert både innbyggerne på øya og også fått med seg hyttefolket i stor dugnadsinnsats over flere år. Da kommunen bestemte seg for å igangsette Kirkestedprosjektet kom en virvelvind fra Lofoten og tok tak i prosjektet. Elisabeth Dreyer satte fortgang i arbeidet og bidro til at huset nå kan tas i bruk. Styret for Blixhuset må også nevnes. De har i hele perioden siden kommunen kjøpte huset, arbeidet mål bevist for at huset og Blixstien skulle bli en realitet og et tilbud til innbyggere og andre.Teknisk etat og andre i kommunen har vist stor fleksibilitet og på kort tid igangsatt nødvendig arbeide for at huset fremstår som det gjør i dag. To modige damer vil fra i i dag gjøre det mulig å få noe å spise og drikke på stedet, kafeen vil være åpen for publikum fra i dag. Takk til Mona og Berit.

Som en synlig anerkjennelse for arbeidet ber jeg;

Oscar Berg

Elisabeth Dreyer Prosjektleder Kirkestedet

Eva Lokalutvalget Sandhornøy

Mona

Berit

Petter Kjærnes Styret i Blixhuset

Petter Jørgen Pedersen er det dessverre på ferie, men er ikke glemt.

Dermed erklærer jeg vegne av kommunen Blix huset og Blix stien for åpnet. Må det bli et verdig og dynamisk minne over Elias Blix.